maandag 10 juni 2013

vervolg......

Ter gelegeheid van de antieke quilttentoonstelling van de An Moonen Collectie in Huize Vredenburg was er afgelopen vrijdag 7 Juni een quiltsymposium. Er waren 70 deelnemers, het was een stralende dag, zowel in als om het huis. Het idee om het maken van quilts in een ander en breder perspectief  te plaatsen sloeg aan.
Na een korte inleiding van  mijzelve, deed Marianne Polak een zgn. Show and Tell van een tiental quilts uit hun collectie. Adembenemend mooi was dat! dank je Marianne. Daarna gaf Gieneke Arnolli een inleiding over de collectie van het Fries Museum te Leeuwarden. Diverse gequilte voorwerpen kwamen aan bod, dekens, rokken, mutsen etc. geweldig! Jet Pijzel deed de poppenhuizen voor ons open. De 17de eeuwse poppenhuizen staan in Het Rijksmuseum in Amsterdam, in Haarlem em Utrecht. Jet maakte de deuren, kasten en bedden open om ons de miniaturen van dit prachtige textiel te laten zien. Dat was wauw!
Met Jacoba de Jonge gingen we door de mode, het stofgebruik, de overgang van zijde naar katoendruk in de periode van 1775-1840. Wat een fantastische modeshow, waarbij je kunt zien hoe de katoentjes die we van de lappendekens kennen in japonnen werden gebruikt. Inge Bosman toonde ons haar werk en onderzoek naar de 18de eeuwse methode van quilten voor kleding e.d. Ongelooflijk om te zien hoe ze het beroepswerk van toen nu zelf maakt. Margriet Moelands showde ons een winterreiskostuum van gequilte zijde, naar 18de eeuws voorbeeld. Rok,jak, tasje en moffen, en dat op zo'n zomerse dag!
Tot slot de liefde van Akka Philips voor de Marker dracht vertaald in quilts. Vooral de baven zijn voor haar een onderwerp van inspiratie. Een baaf is een opgespelde kraplap van de vrouwendracht op Marken.
De hele middag werd uitstekend geleid door Wim van Heugten, die zorgde dat we op tijd de borrel konden drinken op op het succes te proosten. Lekker buiten! daarna zorgde de catering van Martin Wieleman uit Westervoort dat niemand met een lege maag naar huis ging!
Wat een dag: om nooit te vergeten. En nu is de tentoonstelling dus open:
HUIZE VREDENBURG, KLAPSTRAAT 112, WESTERVOORT ( bij Arnhem, A12 afslag 27)
Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 -17.00 uur entree €2,-3 opmerkingen:

 1. An ik ben nu nog onder de indruk van je quiltsymposium, mijn quilthart is sneller gaan kloppen en doet dat nog steeds.
  En dan die heerlijke hapjes daarna, je hebt je gasten van alle kanten goed verwend, nog bedankt voor alles,
  Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was een geweldige dag. Ook ik heb enorm genoten! Wat blijft de textiel in al z'n vormen toch een boeiend onderwerp.
  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was een bijzonder geslaagde dag, en erg goed georganiseerd. Veel afwisselende en boeiende onderwerpen. Hopelijk is de tentoonstelling een succes.

  BeantwoordenVerwijderen