maandag 13 mei 2013

PERSBERICHT

QUILTS VAN DE AN MOONEN  COLLECTIE
In de maand Juni 2013 zal An Moonen  haar bescheiden maar speciale collectie antieke quilts tentoonstellen.  Deze quilts overlappen een periode van 1650 tot 1950.De  twee babyquilts van 1650 zijn de oudste quilts van ons land.
 De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Kring Westervoort en zal te zien zijn in het gerestaureerde Huize Vredenburg.
Het maken van een doorgestikte of lappendeken kent een lange geschiedenis. In ons land dateren de oudste vermeldingen van de CULTE, ­ het Nederlandse equivalent van het Engelstalige woord quilt ­, uit de dertiende eeuw. De oorspronkelijke zijden culte ­ een product voor de adel en de rijken ­ werd  aan het einde van de zeventiende eeuw geheel verdrongen door de grote import van Indiase handbeschilderde katoen door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Deze stof werd sits genoemd.
In de achttiende eeuw maakte de grote hoeveelheid bedrukte katoenen sitsen uit Europa dat vrouwen een techniek ontwikkelden waarmee met zoveel mogelijk lapjes een deken of sprei werd gemaakt. Aanvankelijk waren dat in ons land vooral driehoeken, aan elkaar genaaid in een licht/donker patroon, maar al spoedig ontwikkelde zich een specifieke manier om ook met andere vormen decoratieve quilts te maken. Vele dessins die ontstonden, herkennen we achteraf als typisch Nederlands. Ze hebben een voorbeeldfunctie gehad voor de quilts die later in de VS werden gemaakt. Sommige patronen zijn klaarblijkelijk door emigranten meegenomen en daar een nieuw leven in geblazen.

An Moonen was conservator-textiel van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. In de internationale quilt- en antiekwereld is zij bekend vanwege haar kennis, vele lezingen en publicaties zoals o.a.Geschiedenis van de Nederlandse Quilt in 2008.
www.antiquetextile.info
HUIZE VREDENBURG, KLAPSTRAAT 112, WESTERVOORT 6931 CM,                 [bij Arnhem]
Geopend: zaterdag 8 JUNI - zondag 23 JUNI 2013
OP VRIJDAG, ZATERDAG EN ZONDAG VAN 13.30- 17.00 UUR
Tevens  op maandag- tot en met donderdagmiddag op afspraak met GROEPEN VANAF 10 PERSONEN. Afspreken : quiltexpo2013@gmail.com
 Westervoort heeft een trein station en de afstand naar Huize Vredenburg is ca. 5 minuten lopen. Ruime parkeergelegenheid even verder bij Sports Planet.
Horeca gelegenheden volop aanwezig rond het station Westervoort.

1 opmerking:

  1. An ik heb er helemaal zin in ,ik kan niet genoeg krijgen van al de antieke quilts die jij laat zien, groetjes Bep

    BeantwoordenVerwijderen